адреса

СШ “Добрица Ерић”
Војводе Стевана Книћанина 174, Кнић

Telefon i E-mail

telefon :  034 / 510 - 149
 034 / 511 - 063
e-mail :    msknic@mts.rs

Мени

Предмети

Iks Menu
Cannot get WordPress menu (id = 169)

Дигитална библиотека

мар 23, 2023 | Новости

Светски дан вода, који се обележава 22. марта, ове године у фокус ставља кризу доступности пијаће воде и санитарно-хигијенских услова за популацију широм планете. Процењује се да око две милијарде људи нема приступ безбедној води за пиће. Упоредо са обележавањем дана вода, у Њујорку се одржава глобална Конференција Уједињених нација о водама, први пут од 1977. године, док су удружене глобалне иницијативе прогласиле Манифест водне правде. Скоро половина светске популације, око 3,6 милијарди људи, нема исправне санитарне услове, док 44 процента отпадних вода из домаћинстава није безбедно пречишћено.
Због болести које су повезане са неисправном водом, санитарним условима и хигијеном, годишње умире 1,4 милиона људи, док код 74 милиона људи то узрокује скрац́ење животног века.
Вода је заједничко добро и мора бити доступна свима и под јавном управом, а не тржишна роба.
Поводом Светског дана вода ученици наше школе су посетили Еколошки информативни центар који је смештен на обали Гружанског језера и бави се промоцијом и популаризацијом еколошких вредности копнених вода Србије и Балкана са посебним акцентом на Гружанско језеро уз помоћ удружења Екомар. У току обиласка и посете било је говора о изворима и загађењу Гружанског језера,начинима како то може да се спречи,шта треба даље радити на подизању еколошке свести код свих грађана.
Најсрдачније се захваљујемо нашим љубазним домаћинима на гостопримству и стицању нових знања из области екологије.